Ztráta vlasů: Co způsobuje plešatost?

 

Plešatost je problém, který může postihnout muže i ženy a mít značný vliv na sebevědomí a vzhled. Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit plešatost, a některé z nich lze ovlivnit, zatímco jiné jsou čistě genetické. V tomto článku se podíváme na několik hlavních příčin plešatosti.

1. Androgenní alopécie (mužská/vlasy)

Androgenní alopécie, známá také jako mužská nebo ženská plešatost, je nejběžnější forma plešatosti. Tato podmínka je dědičná a ovlivněna hormony. U mužů bývá způsobena přebytkem dihydrotestosteronu (DHT), což je hormon odvozený z testosteronu. DHT způsobuje postupné zmenšování vlasových folikulů a zkracování růstové fáze vlasů, což vede k vypadávání vlasů a plešatosti.

 

2. Stres              

Stres může mít významný vliv na zdraví vlasů. Chronický stres může vést k telogenové alopécii, což je forma vypadávání vlasů způsobená traumatickými událostmi, nemocemi nebo stresem. Ztráta vlasů v této situaci může být dočasná a většinou je možné vrátit se k normálnímu růstu vlasů po eliminaci stresu.

3. Hormonální nerovnováha

Změny v hormonálním systému, jako je těhotenství, menopauza nebo hormonální antikoncepce, mohou mít vliv na růst vlasů. Hormonální nerovnováha může ovlivnit cykly růstu vlasů a způsobit jejich ztenčení nebo vypadávání.

4. Autoimunitní onemocnění

Některá autoimunitní onemocnění, jako je lupénka nebo alopecie areata, mohou způsobit plešatost tím, že imunitní systém chybně útočí na vlastní vlasové folikuly. Toto může způsobit ostré ohraničené ztráty vlasů na různých částech hlavy.

5. Záněty a infekce pokožky hlavy

Záněty nebo infekce na pokožce hlavy mohou ovlivnit růst vlasů a způsobit plešatost. Důležitou roli mohou hrát i různé dermatologické problémy, které ovlivňují zdraví pokožky hlavy.

6. Špatné životní návyky

Špatné životní návyky, jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatek cvičení, mohou mít negativní vliv na oběh a výživu vlasových folikulů.

7. Genetika              

Genetická predispozice hraje klíčovou roli ve vývoji plešatosti. Pokud měli členové vaší rodiny problémy s plešatostí, máte větší pravděpodobnost, že budete mít podobné problémy.

Bohužel není možné zcela zabránit plešatosti, pokud je způsobena genetickými faktory. Nicméně existuje řada léčebných možností, které mohou pomoci zpomalit nebo zvrátit proces vypadávání vlasů, včetně léčiv, laserové terapie, transplantace vlasů a změn v životním stylu. Je důležité konzultovat s lékařem nebo dermatologem, pokud se potýkáte s problémy vypadávání vlasů, abyste mohli najít nejlepší řešení pro vaši situaci.