ZAČÍNÁ TO NA HLAVĚ: PŘÍČINY VYPADÁVÁNÍ VLASŮ

 

Krásné vlasy jsou pro mnoho lidí symbolem zdraví a sebejistoty. Je však třeba poznamenat, že problémy s vypadáváním vlasů postihují mnoho jedinců bez ohledu na věk či pohlaví. V tomto článku si přiblížíme několik běžných příčin vypadávání vlasů.

1. Genetická predispozice:

Jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů je genetická predispozice. Alopécie (plešatost) může být dědičná, což znamená, že pokud máte v rodině případy vypadávání vlasů, máte větší riziko, že budete trpět tímto problémem.

2. Hormonální nerovnováha:

Hormony hrají důležitou roli v regulaci růstu vlasů. Změny v hormonálním systému, jako je těhotenství, menopauza, hormonální antikoncepce nebo hormonální nerovnováha u mužů (androgenní alopécie), mohou způsobit vypadávání vlasů.

3. Stres:            

Stres je další běžnou příčinou vypadávání vlasů. Chronický stres může vést k telogenové alopécii, což je forma vypadávání vlasů způsobená ztrátou vlasů v klidové fázi růstu.

4. Nedostatečná výživa:

Špatná strava může ovlivnit zdraví vlasů. Nedostatečný přísun živin, zejména bílkovin, železa, vitamínů a minerálů, může způsobit oslabení vlasů a jejich vypadávání.

5. Nadměrné zpracování a tepla:

Používání horkých nástrojů na úpravu vlasů, jako jsou fén, kulmy a žehličky, může způsobit poškození vlasů a jejich následné vypadávání. Nadměrná chemická zpracování, jako jsou barvení a perming, mohou mít podobný účinek.

6. Autoimunitní onemocnění:

Autoimunitní onemocnění, jako je lupénka nebo alopecie areata, mohou způsobit vypadávání vlasů tím, že imunitní systém chybně útočí na vlastní vlasové folikuly.

7. Špatná péče o vlasy:

Nepřiměřená péče o vlasy, včetně nepřiměřeného kartáčování, používání agresivních vlasových produktů a těsné účesy, mohou způsobit poškození vlasů a zvýšit riziko jejich vypadávání.

8. Chronická onemocnění:

Některá chronická onemocnění, jako je diabetes nebo lupénka, mohou přispět k vypadávání vlasů.

9. Špatné životní návyky:

Kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatek cvičení mohou mít negativní vliv na oběh a výživu vlasových folikulů.

 

Je důležité si uvědomit, že vypadávání vlasů může být způsobeno kombinací těchto faktorů. Pokud se setkáte s tímto problémem, konzultace s odborníkem na péči o vlasy nebo dermatologem může pomoci určit konkrétní příčinu a navrhnout vhodnou léčbu. S moderními léčebnými možnostmi a radami o správné péči o vlasy je možné dosáhnout zdravých a plných vlasů, které přispívají k vaší sebejistotě a pohodlí.